international students’ day

VVS eist aandacht voor STUDENTEN ZONDER RECHTEN op INTERNATIONALE DAG VAN DE STUDENT

17 november wordt jaarlijks wereldwijd gevierd als International Students’ Day. VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, grijpt deze dag aan om de schendingen van studentenrechten aan te klagen. Wereldwijd worden nog steeds elementaire mensenrechten van studenten met de voeten getreden. In het bijzonder vragen we aandacht voor de problemen van studenten in kwetsbare situaties, zoals student-asielzoekers, studenten in precaire verblijfsstatuten en studenten zonder papieren. We roepen onze politici en hoger onderwijsinstellingen op om de basisrechten van deze groep ook te respecteren..

In Vlaanderen geldt het recht op onderwijs, vastgelegd in onze Grondwet en in internationale verdragen. Dit recht geldt voor éénieder die zich op het Belgische grondgebied bevindt. Toch ondervinden heel wat (kandidaat-)studenten hier in Vlaanderen problemen bij het opeisen van dit recht. Asielzoekers, studenten die een beroepsprocedure of regularisatieaanvraag hebben lopen, studenten zonder papieren ondervinden talloze problemen tijdens hun studies. Mensen zonder papieren leven sowieso al in een bijzonder onzekere situatie en zijn financieel erg kwetsbaar. Wie desondanks toch nog wil (verder) studeren in het hoger onderwijs, zal nog heel wat problemen moeten overwinnen om een diploma te halen.

De problemen beginnen vaak al wanneer men zich wil inschrijven. Sommige hoger onderwijsinstellingen weigeren mensen zonder papieren in te schrijven. Bovendien hebben deze ongedocumenteerde migranten vaak extra moeilijkheden om hun buitenlandse diploma erkend te krijgen en te bewijzen dat ze aan de toelatingsvereisten voldoen. Wie er wel in slaagt zich in te schrijven, moet als buitenlandse student vaak veel hoger inschrijvingsgeld betalen. Maar ook tijdens hun studies ondervinden deze studenten talrijke problemen: ze hebben geen recht op een studiebeurs, kunnen niet terecht bij de studentenvoorzieningen of bij het OCMW. Bovendien mogen ze geen studentenjob doen, aangezien ze geen werkvergunning hebben. Op deze manier worden deze studenten gedwongen tot zwartwerk, met alle bijhorende problemen. En uiteraard mogen ze niet op erasmusuitwisseling.

Voor kandidaat-asielzoekers was de situatie vroeger iets beter. Zij hadden vroeger recht op studiefinanciering maar door de nieuwe asielprocedure is dat vervallen. Veel studenten komen ook in de problemen als ze tijdens hun studies uitgeprocedeerd worden. Zij dreigen het land te worden uitgezet, instellingen weigeren hen terug in te schrijven of zelfs hun jaar te laten afmaken, ze kunnen niet langer rekenen op een studiebeurs of op sociale steun. Het wordt dan wel heel moeilijk voor hen om hun studies af te ronden. Op die manier dreigen alle geleverde inspanningen een maat voor niets te worden. Deze problemen gelden niet enkel voor uitgeprocedeerde studenten. Ze duiken vaak al op bij studenten die nog steeds een beroepsprocedure hebben lopen of een aanvraag tot regularisatie hebben ingediend.

VVS vraagt dat studenten het recht krijgen om hun studies af te ronden in België, ook al is hun verblijfsvergunning vervallen. Immers, zonder de bekroning met een diploma zou de investering van onze samenleving in deze mensen en hun studies redelijk zinloos zijn geweest. Verder stelt VVS dat een succesvolle deelname aan hoger onderwijs getuigt van een geslaagde inburgering. Een aangevatte studie zou daarom als een criterium voor regularisatie moeten worden opgenomen. Het gaat hier immers om mensen die zich blijvend in ons land willen vestigen en dankzij hun diploma hoger onderwijs geen kost maar een duidelijke meerwaarde betekenen. VVS vraagt tenslotte ook dat mensen zonder papieren een opleiding kunnen volgen in het hoger beroepsonderwijs (HBO). Op deze nieuwe sport op de onderwijsladder wil men immers vooral opleidingen inrichten die toeleiden naar knelpuntberoepen. Het heeft weinig zin om het talent op eigen bodem aanwezig niet te valoriseren maar ondertussen hooggeschoolde arbeidsmigranten te gaan importeren en zo braindrain uit ontwikkelingslanden te organiseren.

Contactpersonen: Ward Poelmans 0498/ 37 42 92 en Inge Gielis 0496/ 49 19 19

Op 17 november wordt wereldwijd de dag van de student gevierd door studenten en de organisaties die hen vertegenwoordigen. Op die dag herdenkt men het heldhaftig verzet van Tsjechische studenten tegen de Nazibezetting. Op 17 november 1939 werden de slaapvertrekken van de Praagse universiteit door de Nazi’s bestormd. 1200 studenten werden naar de concentratiekampen gestuurd, 9 studentenleiders werden ter plekke geëxecuteerd, de universiteit werd gesloten en de gebouwen werden ter beschikking gesteld van de SS-troepen en van de Duitse oorlogsindustrie. Studentenactivisten over heel de wereld gebruiken deze gelegenheid om problemen van studenten heden ten dage onder de aandacht te brengen.

Extra: interview uit studentenblad dwars met studenten zonder papieren die getuigen over hun problemen www.vvs.ac

Plaats een reactie