bezoek aan hertoginnendal

Aangezien de regeringsonderhandelaars wegens communautair gekissebis de studentenbelangen uit het oog lijken te verliezen, besloten VVS en FEF om hen er nog eens aan te herinneren. Daarom trokken we maar naar Hertoginnendal. Schoon gebouw eigenlijk.

En we waren er natuurlijk niet alleen. Ook de bub en bplus voerde er actie. Nu ja, er stonden toch enkele vreemde snuiters met Belgische vlaggen te vendelzwaaien en ‘Vive la Belgique, vive le roi’ te roepen. Ons land is dus weeral voor een tijdje gered.

Er waren ook wel sympathieke persmensen. Daar zo hele dagen staan, wachten tot de politici eens voorbijrijden en hun raampje open draaien om weinig te zeggen, dat lijkt me niet zo boeiend. Maar goed, elke job heeft zo zijn mindere kanten. Journalisten mogen ook veel leuke dingen doen.

Hier het (goede) artikel van indymedia (inclusief fijne foto’s):

http://www.indymedia.be/nl/node/20898

REGERINGSONDERHANDELAARS KRIJGEN VAKANTIETAAK VAN STUDENTEN

Vandaag voerden VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, en haar Franstalige evenknie FEF, la Fédération des Etudiant(e)s Francophones, actie voor het hek van Hertoginnedal. Noch de informateur, noch de formateur wilden tot nu toe de representatieve studentenkoepels ontvangen. Nochtans zijn zij de spreekbuis van 300. 000 studenten in dit land. VVS en FEF overhandigden aan de binnenrijdende regeringsonderhandelaars een huiswerkschrift. De regeringsonderhandelaars kregen van de studenten de vakantietaak om hun eisenpakket grondig te bestuderen. De maatregelen waarover studenten uit het noorden en het zuiden van het land het eens zijn, moeten zo snel mogelijk opgenomen worden in het regeerakkoord.

Hoewel onderwijs een gemeenschapsbevoegdheid is, zijn er een groot aantal bevoegdheden op federaal niveau die hun weerslag hebben op onderwijsmaterie en grondig ingrijpen in het studentenleven. Helaas werden de studenten door de uittredende federale regering en door de regeringspartners nooit geconsulteerd. VVS en FEF willen dat hierin verandering komt en dat er structureel overleg komt met de studenten over de volgende punten:

De studenten willen dat de federale overheid haar steentje bijdraagt aan de democratisering van het hoger onderwijs. Enerzijds moet de volgende regering daarom de bestaande financiële tegemoetkomingen aan studenten moderniseren. De studenten willen een transparanter en coherenter sociaal statuut dat emancipatorisch is en minder gezinsgericht en ouderafhankelijk. Daarom vragen beide studentenorganisaties de rechtstreekse uitbetaling van de kinderbijslag aan de meerderjarige student. Opdat elke student eenzelfde bedrag zou krijgen moeten er middelen worden vrijgemaakt door de afschaffing van de fiscale voordelen voor de ouders met studerende kinderen ten laste. Deze komen vooral de hoge inkomensgroepen ten goede en dragen niets bij aan de democratisering. Bij een beter studentenstatuut hoort ook een versoepeling van de domiciliëringsvoorwaarden in de grote studentensteden en studentvriendelijkere voorwaarden voor leefloon.

Anderzijds moet de federale overheid ook enkele maatregelen nemen om de studiekosten te drukken. In de huurwet moet er een apart hoofdstuk komen dat studentvriendelijkere huurovereenkomsten voor tijdelijke verblijven mogelijk maakt. Zoals maximaal een maand waarborg en het recht om je huurcontract gedurende enkele jaren aan dezelfde financiële voorwaarden te verlengen, om zo te snelle stijgingen van kamerhuurprijzen tegen te gaan. Verder vragen de studenten één openbare vervoerskaart waarmee een student tegen hoogstens een minimale administratieve kost, gebruik kan maken van alle vervoersnetten.

De studenten van beide landsdelen vroegen aandacht voor de federale beperkingen inzake de toegang tot intellectuele beroepen. Om de corporatistische invloed van beroepsfederaties op de vestigingsvoorwaarden voor accountants, boekhouders, landmeters, revisoren, psychologen… af te remmen moet ook het onderwijsveld structureel betrokken worden. De studenten stellen de bestaande contingentering van artsen, tandartsen en kinesisten in vraag. Tien jaar na de invoering is het failliet van de huidige medische planning meer dan duidelijk. Studenten vragen een andere aanpak en stellen efficiëntere besparingsmaatregelen voor.

Op internationaal gebied willen de koepels de nieuwe regering een lans breekt voor een Europees mobiliteitsfonds, om onevenwichtige studentenstromen te compenseren en de mobilteitsbeurzen aan te passen aan de leefkostverschillen tussen landen. Verder moet België dringend werk maken van de ratificering van het Lissabonconventie voor de erkenning van buitenlandse diploma’s. Een studieloopbaan in het hoger onderwijs geeft blijk van integratie en moeten een vast regularisatiecriterium worden. Om braindrain tegen te gaan in het zuiden vragen studenten dat er eindelijk 0,7% van het BNP aan ontwikkelingssamenwerking wordt besteed.

Plaats een reactie