newsflash: studenten mogen werken zo veel ze willen

Echt waar! Je hoeft daar zelfs geen speciaal jobstudentenstatuut voor te hebben! Prachtig toch? 23 dagen, nog eens 23, 50, het lijkt wel een opbod. Maar gewoon voor de duidelijkheid geef ik het maar even mee: je mag zo veel dagen werken als je zelf wil. Het ergste wat je kan gebeuren als je wat veel werkt is dat je dezelfde rechten en plichten krijgt als een echte werknemer.

Een gedachte over “newsflash: studenten mogen werken zo veel ze willen

  1. zie ook http://www.vvs.ac/pers/persberichten/2007-2008/jobstudenten.pdf

    VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, roept de regeringsonderhandelaars op om het jobstudentenstatuut grondig te hervormen. De drie verschillende tarieven voor sociale zekerheidsbijdragen (RSZ-tarieven) maken het systeem nodeloos complex. Studenten die moeten werken om hun studies te betalen komen hierdoor minder gemakkelijk aan de bak. Bovendien zijn de criteria voor het behoud van de kinderbijslag, het fiscaal ten laste blijven en de belastingsplichtigheid absoluut niet op elkaar afgesteld. Het jobstudentenstatuut is zo complex dat geen student het nog begrijpt. Daarom vraagt VVS dat de volgende federale regering het statuut grondig hervormt, in overleg met de studenten.

    VVS licht de nieuwe regeling voor jobstudenten grondig door in een standpunt dat op 22 maart 2007 unaniem goedgekeurd werd door de algemene vergadering. Waar studenten in de oude regeling enkel 23 dagen in de zomermaanden aan een verminderingstarief van 2,5% RSZ-bijdrage (5% voor de werkgever) konden werken, kunnen ze nu ook voor 23 dagen tijdens het academiejaar een verminderingstarief genieten van 4,5% (8% voor de werkgever). Wie daarbuiten nog werkt, betaalt voor de volledige tewerkstellingsperiode de gewone 13% RSZ-bijdrage (35% voor de werkgever). De vermindering van de loonkosten heeft het aantal jobstudenten sterk doen stijgen – wat op zich zeker geen slechte zaak is.

    Maar dit systeem heeft ongewenste effecten. Studenten die meer dan twee keer 23 dagen moeten werken om hun studies te betalen, profiteren niet van de RSZ-vermindering. Ze dreigen weggeconcurreerd te worden door hun goedkopere medestudenten, die wel nog aan het verminderingstarief mogen werken. Verschillende interimkantoren weigeren deze ‘duurdere’ werkstudenten zelfs nog in te schrijven. Deze studenten zijn het slachtoffer van de nieuwe regeling. Bovendien blijft het vreemd dat studenten sociale zekerheidsbijdragen moeten betalen (ook al is het slechts 2,5 of 4,5%), maar hier geen sociale rechten tegenover staan. VVS is daarom geen vragende partij voor RSZ-tarieven die nog steeds moeten worden betaald zonder dat er sociale rechten (vermindering van de wachttijd of pensioenrechten) tegenover staan. .

    Het jobstudentenstatuut is omwille van nog andere redenen nodeloos complex. Een student die wil bijklussen moet rekening houden met een viertal rechtsdomeinen, waarbinnen telkens verschillende criteria gelden. Voor de RSZ-tarieven is het aantal dagen en de periode waarin de student werkt, van tel. Om je kinderbijslag te kunnen behouden moet je rekening houden met het aantal uren dat je per kwartaal hebt gepresteerd. Of je als studenten zelf belastingen moet beginnen betalen, hangt af van je netto-belastbaar inkomen. Om nog fiscaal ten laste te blijven van je ouders moet je ook kijken naar je netto-bestaansmiddelen, die weer op een volstrekt verschillende berekening stoelen en andere plafonds kennen. Het jobstudentenstatuut is een draak van een systeem. Geen enkele student begrijpt dit nog. Daardoor komen studenten (en hun ouders) elk jaar weer voor onaangename verrassingen te staan.

    VVS vraagt daarom dat het jobstudentenstatuut grondig wordt hervormd naar een transparant, coherent én rechtvaardig statuut. Eén enkel criterium in plaats van vier is nodig voor het behoud of creëren van rechten in alle domeinen. De discriminatie van werkstudenten (zonder RSZ-vermindering) moet ongedaan gemaakt worden. Bijklussende studenten moeten ook sociale rechten kunnen opbouwen. VVS roept de toekomstige regering op om het huidige kafkaiaanse jobstudentenstatuut te hervormen, in overleg met de studenten.

    Het volledige standpunt vindt u op: http://www.vvs.ac/documentatie_standpunten/standpunten/2006-2007/sociaal%20statuut.pdf

Plaats een reactie